Наезда на смрдливи бубачки во Скопје - воопшто не се безопасни!

Дали сте приметиле дека малку по малку смрдибубачката ви паѓа на ракав или ја снимате како ползи по прозорот обидувајќи се да ви влезе во стан?

Веројатно и вие се стресувате и ја отфрлате подалеку од себе, плашејќи се од дека смрдеата која ја пуштаат, а по која и го добиле името. Прво постои причина за загрижување, затоа што оваа година има многу повеќе од овие бубачки во Македонија. Второ – смрдеата е најмал проблем.

Во Србија овие денови е забележан најезд на непријатни смрдливи бубачки кои бараат засолниште на терасите и влезовите во становите и куќата. По потекло се од источна Азија, а според зборовите на дипломираниот инжинер за земјоделие Драгана Живковиќ, климатските промени ја предизвикале миграцијата на овие бубачки кои брзо се размножуваат.

И познати се по тоа како голем непријател на овошјето и зеленчукот, а сега го „освојуваат“ и градот – нивното присуство кај нас е зголемено, затоа што како деновите и ноќите стануваат поладни, тие бараат засолниште од неповолните временски прилики.

Не постои речиси ништо што они не го јадат, вели доктор Селест Велти, вонреден професор по ентомологија на Охајо Универзитетот за VBNS – 10ТВ.

Обично гледаме зелени и кафеави смрдливи, но ги има и шарени. Освен што се познати по непријатниот мирис (по кое и кај народот го добиле името) и луѓето поради нив можат да имаат големи непријатности.

Некои видови од овие бубачки се хранат со крв – знаат скришум да се прикрадат на телото на домаќинот и да ја пробијат кожата и да ја цицаат крвта. Кога жртвата тоа ќе го примети, нагло се обидува да ја одлепи од телото при што настанува силна болка. Потоа следува чешање кое може да трае со денови. Доколку од телото се обидувате да ја одлепите со нагло притискање со прстите, знајте дека многу ќе ви се одмазди, болката и чешањето се неминовни.

Во Институтот „Тамиш“ објаснија дека сузбивањето на овие штетници е многу тешко, затоа што засега во нашата земја нема регистрирани препарти, а примената на инсектициди не дава задоволувачки резултати, затоа што овие бубачки брзо развиваат резистентност. На помалите производни површини можно е рачно собирање на единки, додека во земјите од Европската унија воглавно се применува биолошка контрола.