Над 20.000 активни зарази со коронавирус во Македонија

Повеќе од половина од заразените во моментов се од Скопје - вкупно 11.012 лица. 

Во земјава има 20.020 активни случаи на ковид-19. 

Меѓу градовите со најмногу заразени се и Битола и Куманово, додека бројот расте и во Прилеп, Охрид и Кавадарци. 

Најмалку заразени има во Дебар, Демир Капија, Пехчево и Дојран. 

Ваква е состојбата во целата земја:

Скопје 116418, Активни 11012
Куманово 14332 726
Прилеп 12388, Активни 785
Битола 12036, Активни 1542
Тетово 12018, Активни 457
Гостивар 8548, Активни 302
Кавадарци 8395, Активни 548
Велес 8130, Активни 363
Охрид 7709, Активни 640
Штип 7342, Активни 317
Струмица 6940, Активни 477
Кичево 4783, Активни 275
Кочани 4473, Активни 210
Струга 4253, Активни 243
Гевгелија 3523, Активни 357
Неготино 2971, Активни 200
Свети Николе 2335, Активни 112
Ресен 2232, Активни 217
Крива Паланка 2138, Активни 130
Радовиш 2119, Активни 163
Делчево 1686, Активни 151
Берово 1605, Активни 86
Дебар 1490, Активни 20
Валандово 1270, Активни 136
Виница 1248, Активни 43
Пробиштип 1235, Активни 42
Кратово 860, Активни 56
Богданци 806, Активни 70
Крушево 802, Активни 136
Демир Хисар 747, Активни 70
Македонски Брод 611, Активни 34
Македонска Каменица 481, Активни 41
Демир Капија 467, Активни 21
Пехчево 404, Активни 25
Дојран 201, Активни 13