Мудрост за помнење: Зборови кои лекуваат

Си бил еден светец кој шетал и додека поминувај покрај едно мало село, му пришла една расплакана жена која го молела да му помогне на нејзиното дете.

Отишол во селото и околу него се собрала група луѓе, затоа што ретко се гледале такви луѓе во селото. Му го донеле болното дете, а тој над него изговорил една молитва.

Еден човек рекол: „Зарем навистина мислиш дека твојата молитва ќе му помогне кога ни докторите не можеа да му помогнат?“

А светецот му рекол: „А што знаеш ти за овие работи? Ти си една обична будала!“

Човекот многу се налутил и одеднаш неговото лице поцрвенело и тој почнал да се тресе.

Во моментот кога сакал нешто да му каже и да го нападне светецот, светецот му пришол и му рекол: „Ако еден збор има толкава сила да направи да бидеш толку лут и да се тресеш од лутина, зошто некој друг збор не би имал моќ да излечи?“

И така тој ден светецот излечил двајца луѓе.