Мудра лекција од мојата баба: Лагите се како кредит – уживајте сега, но ќе платите во иднина

Баба ми отсекогаш имаше едноставен начин на изразување на животната мудрост која остана длабоко вкоренета во моето срце. 

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Една од нејзините најчести нејзини изреки беше: „Лагите се како кредит“. Уживајте сега, ќе платите подоцна“.

Баба ми пораснала во време кога честа и чесноста биле основните столбови на општеството. Во нејзиниот свет, зборот бил светост, а лажењето се сметало за најголема навреда. Таа секогаш велеше дека лажењето е краткорочно решение кое има долгорочни последици. Таа ја споредува лагата со заемот затоа што, како и со заемот, веднаш чувствувате олеснување и ја користите неговата вредност, но со текот на времето каматата се акумулира и долгот станува неподнослив.

Лажењето може да обезбеди непосредни придобивки - избегнување конфликт, стекнување нечија наклонетост или избегнување казна. Сепак, вистината на крајот секогаш излегува на виделина, а потоа последиците можат да бидат многу потешки отколку што можеме да замислиме. Губењето на довербата, нарушените врски и внатрешната вина се само дел од долгорочните ефекти на лажењето.

Баба честопати раскажуваше приказна за нејзината пријателка од детството која некогаш лажела за нешто навидум безопасно. Се преправала дека ја завршува домашната задача за да може да оди да си игра со другарите. Но, кога наставникот ја открил вистината, последиците биле големи. Била изгубена довербата во наставникот, а нејзините родители биле длабоко разочарани. 

Лагите исто така имаат тенденција да се размножуваат. Една лага често води до друга, а пред да знаеме, сме заплеткани во мрежа од лаги од која тешко се излегува. Секоја нова лага е како дополнителна камата на заем – го зголемува долгот и го отежнува враќањето.

Освен што ги нарушува односите со другите, лажењето ни штети и нам. Чувството на вина и внатрешна непријатност што ја придружува лагата може сериозно да го оштети нашето ментално здравје. Вистината, колку и да е болна понекогаш, носи чувство на олеснување и слобода. Соочувањето со вистината, колку и да е тешко, на крајот носи мир и ни овозможува да живееме со чиста совест.

Животната мудрост на баба ми останува со нас како потсетник за важноста на чесноста и интегритетот. Нејзините зборови „Уживајте сега, ќе платите подоцна“ не беа само предупредување, туку и водич како да се живее исполнет и искрен живот. Низ нејзините лекции научивме дека секогаш е подобро да се соочиме со вистината отколку да живееме во илузија која на крајот скапо ќе нè чини.