„Мој термин“ не ни функционира, а и да профункционира со која доверба да се оди

Довербата во здравствениот систем е изгубена, а поради пандемијата „закочија“ прегледите и медицинските зафати за други болести, реагира јавноста. Се поголема е апатијата кон надлежните, но и во докторите и медицинските работници. 

За ова говори и писателката Гордна Јовиќ-Стојковска која пишува и твори на српски јазик. 

-И синоќа ме прогонуваа врисоци од едно видео пред тетовскиот ковид центар. Во секоја секунда помеѓу сонот и реалноста, настанаа овие крици и огнени јазици. Не познавам ниту една од жртвите, никој не е мој, а ужасот ме прогонува. Како им е на семејствата на жртвите. Не господа, не е само време да си дадете оставка и во глувчешки дупки да се повлечете, треба да платите за сето зло, треба да платите и за мојата и за сечија несоница, не треба да затворите очи до крајот на животот и да добиете бит, ум нека твоите крици, таги и страдања на сите ТВОИ жртви кои се распарчуваат, пишува таа во својата емотивна исповед. 

-А каде може да се обратиме министре, ние обичните, трауматизирани, неприфатливи, работно неспособни, знаете ли дека фамозниот ′′ мој термин ′′ не ни функционира, а исто така и да профункционира со која доверба да се оди било каде, кога сите плукнавте на своите морални заклетви, прашува таа во име на сите кои зависат од стручна медицинска помош.