Планинарите кои го искачувале Кајмакчалан пред себе имале разорен ветар со брзина од 150 километри на час, додека температурите се спуштале под минус 20 степени.

Во оваа тура загинаа 27-годишната Калина Велевска и 35-годишниот Александар Миновски. Нивните тела беа пронајдени на 2.524 метри надморска височина.

Ова видео поставено на Инстаграм од еден од планинарите кои биле на турата покажува во какви услови била организирана турата.

Многумина на социјалните мрежи бараат одговорност и од организаторите.