Колач кој наликува на трилече, но начинот на подготовка е различен. Особено уникатен вкус му дава белото чоколадо.
Состојки за тесто:
2 јајца
100 гр шеќер
Еден ванилин шеќер
100 мл млеко
50 мл масло
160 гр брашно
Лажичка прашок за пециво
Прелив:
200 мл млеко
60 гр шеќер
Арома на ванила
50 гр путер
Крем:
200 гр бело чоколадо
100 мл слатка павлака
50 гр потпечени сецкани лешници
Подготовка:
Со миксер се матат јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер. Се додаваат млекото и маслото, се мати кратко, па се додаваат просеаното брашно со додадено пециво и се меша со лажица. Тестото се пече во калап од 20 сантиметри, 20 минути на 180 степени.
Додека се пече, ставете ги сите состојки за преливот во тенџере и на средна температура загрејте додека сè да се спои. Прелијте врз колачот и оставете добро да впие течност.
Стопете го чоколадото во слатката павлака и стаете ги лешниците. Прелијте врз колачот. Оставете да преноќи во фрижидер и служете го следниот ден.