Маслинки: Мала суперхрана со големи здравствени придобивки

Маслинките се повеќе од само вкусен додаток на вашите салати, пици или даски со мезиња- тие исто така се преполни со здравствени придобивки што ги прават главен дел од медитеранската исхрана со векови. 

Photo by blackieshoot on Unsplash

Богати со антиоксиданси, здрави масти и витални хранливи материи, маслинките нудат бројни предности за нашата целокупна благосостојба. 

Богат извор на антиоксиданси

Маслинките се полни со антиоксиданси, кои се неопходни за заштита на нашите тела од оксидативен стрес и воспаленија. Овие соединенија помагаат да се неутрализираат слободните радикали, кои можат да ги оштетат клетките и да доведат до хронични болести како што се рак, срцеви заболувања и дијабетес. Поточно, маслинките содржат полифеноли како олеуропеин и хидрокситирозол, познати по нивните антиинфламаторни и имуно-зајакнувачки својства.

Здравје на срцето и здрави масти

Една од примарните здравствени придобивки од маслинките доаѓа од нивната висока содржина на мононезаситени масти, особено олеинска киселина. Познато е дека овој тип на масти го подобрува здравјето на срцето со намалување на нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ) и зголемување на добриот холестерол (ХДЛ). Редовното консумирање маслинки е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања, мозочен удар и висок крвен притисок, што ги прави одличен избор на храна за одржување на здраво срце.

Го поддржуваат дигестивното здравје

Маслинките исто така можат да бидат одлични за дигестивниот систем поради нивната содржина на влакна и природните масла. Влакната помагаат во регулирање на варењето, спречување на запек и промовирање на здравјето на цревата. Дополнително, полифенолите на маслинките може да придонесат за рамнотежа на цревната микробиота, поддржувајќи здрав дигестивен систем. Нивните антиинфламаторни својства исто така можат да ги смират состојбите како што се гастритис или рефлукс на киселина.

Photo by Mirza Polat on Unsplash

Здравје на коските и антиинфламаторни својства

Студиите сугерираат дека полифенолите кои се наоѓаат во маслинките може да го подобрат здравјето на коските со зголемување на густината на коските и намалување на ризикот од остеопороза. Антивоспалителните својства на маслинките исто така можат да помогнат во заштитата од состојби како артритис, обезбедувајќи ослободување од болки во зглобовите и воспаление. Редовното консумирање маслинки може да придонесе за поздрави коски и зглобови со текот на времето.

Предности за кожата и косата

Маслинките се богати со витамин Е, моќен антиоксиданс кој го поддржува здравјето на кожата и косата. Витаминот Е помага да се заштити кожата од оштетување предизвикано од фактори на животната средина како што се УВ зраците и загадувањето. Таа, исто така ја промовира еластичноста и хидратацијата на кожата, давајќи ѝ на кожата младешки сјај. Дополнително, здравите масти кои се наоѓаат во маслинките го негуваат скалпот, поттикнувајќи ја цврстината и сјајот на косата.

Иако мали по големина, маслинките имаат хранлива вредност што може да има корист од многу аспекти на вашето здравје. Од промовирање на здравјето на срцето до поддршка на варењето, подобрување на кожата и обезбедување на витални антиоксиданси, маслинките се едноставен, но моќен додаток на урамнотежена исхрана. Без разлика дали ги уживате како закуска, во јадења или како маслиново масло, здравствените придобивки од маслинките се огромни.