Македонските родители „не сакаат да чујат“ за сексуално образование во училиштата

Родителите со поделени ставови за идејата за сексуално образование во училиштата, но сепак повеќето се против!

Ова следи откако минатата недела 15 релевантни стручни здруженија и граѓански организации, потписнички на Декларацијата „Со сексуално образование до поздрава и побезбедна младина“ побараа од Владата и од Министерството за образование и наука (МОН) да осигурат дека секое дете во државата ќе може да го ужива своето право на сеопфатно сексуално образование и да стекне вистински знаења, ставови и вештини за заштита на своето здравје, благосостојба и достоинство.

Социолози, психолози, лекари, покрај невладиниот сектор, се дел од групата која се залага за ваквата новина.

Ќе дозволите ли вие вашето дете да го учи овој предмет во рамки на образованието?

-Трудни на 15, абортуси од 14, ХПВ се шири ко шумски пожар ама сексуално образование е ѓаолова работа. Дајте со мисла, кандило или каиш да ги одвраќаме од секс и задолжителна веронаука да се дозатуцаме у тинејџерско многудетсво. Ја би Декларацијата да се усвои и да уреди примена на задолжително наместо изборно ССО, вели активистката Јана Куновска.

-Апсолутно НЕ. Интенцијата е под ССО да почне да се наметнува трансродовата идеологија популарна на западот и сите придружни изопачености, спротивни на здравите семејни основи, вели една мајка.

-Во училиштата се потребни психолог,педагог и социјален работник, кои заедно со наставниците ќе вршат воспитна дејност, а не само образовна, бидејќи домашноото воспитание е на нула ,а вистинските вредности се занемарени.. Невладиниот сектор може да организира свои НЕВЛАДИНИ проекти надвор од учлштата и ако имаат заинтересирани нека тераат. Мешање во образовната политика во државните училишта ниту имаат право ниту негде во светот им е дозволено. Топлата вода одамна е измислена значи нема што да измислуваат. И најважно доста бре не омаловажуваат како тие многу шетани, па ете треба и нас останатите да не обучат. Сум ги прочитала такаречи поголемиот број училишни курикулуми и не сретнав сексуално образование во такаречи ниеден образован систем, споделува една скопјанка.

-Зависи на која возраст, кога веќе ги пуштаат децата пред Силбо во ниедно време несоодветно облечени, можат и да учат што ако им се случи таков чин, кои се последиците, гласи коментар на друг граѓанин.

-Дете од 3 одделение нема потреба од таква информација, ама дете од 9 одделение има потреба ако веќе не научило, а како дошло времето тие ке не едуцираат нас не ние нив.

-Изучувањето на предметот Биологија во училиштата е сосема доволно сексуално образование. Зар има подобро знаење од тоа да си ја познаваш сопствената анатомија и физиологија. И секако анатомијата и физиологијат на другите организми. И тоа е сосема доволно. Основното што треба децата да сфатат е репродуктивната функција на репродуктивните органи и толку. Ако има поинаков вид сексуално образование тогаш зошто се укинати образовните предмети Етика и Морал. Зошто децата би се образовале сексуално, а на за етика и морал, прашува еден родител.