Македонскиот јазик се наоѓа во групата 10 најстари јазици во светот

Еволуцијата на јазиците е како биолошката еволуција - таа се случува бавно, генерација по генерација, така што не постои точка од каде еден јазик еволуира во нешто сосема ново или пак се двои на два или повеќе различни јазици.

Затоа е невозможно да се каже дека еден јазик е постар од било кој друг, а нормално дека јазиците се стари колку и човештвото. Еве ја листата на 10 најстатри јазици на светот кој ја спроведе Лани Селингер:

Еволуцијата на јазиците е како биолошката еволуција - таа се случува бавно, генерација по генерација, така што не постои точка од каде еден јазик еволуира во нешто сосема ново или пак се двои на два или повеќе различни јазици. Затоа е невозможно да се каже дека еден јазик е постар од било кој друг, а нормално дека јазиците се стари колку и човештвото. Еве ја листата на 10 најстатри јазици на светот кој ја спроведе Лани Селингер:

1. Хибру - се зборува во Израел и кај сите евреи во светот

2. Тамил - официјален јазик во Индија, Шри Ланка и Сингапур над 78 милиони луѓе го зборуваат

3. Литвански

4. Фарси - се зборува на териториите на Иран, Авганистан и Таџикистан

5. Исландски

6. Македонски - кој потекнува од територијата на античка Македонија, јазик кој е најблизок до старословенски јазик кој е раширен од просветителите Кирил и Методиј низ цела Европа

7. Баскиски - кој се зборува на дел од Шпанија

8. Фински

9. Грузиски

10. Ирски-Галски - се збоува кај дел од Ирците