МАКЕДОНСКИОТ ГЕНИЈ: Македон освои златен медал на математичка олимпијада во САД!

Нашиот млад математички генијалец, Македон Димитровски, оваа учебна година ја заврши со уште еден златен медал, овојпат на Математичката олимпијада за основни училишта (MOEMS) во САД.

Македон на натпреварот учествуваше преку училиштето „НОВА“ каде што доби целосна стипендија за образование обезбедена од компанијата Пантелеон ГС и „НОВА“

Олимпијадата, основана во 1979 година, е едно од најпознатите математички натпреварувања во САД и светот. Секоја година учествуваат над 120.000 ученици од повеќе од 39 земји.