Македонски херој: Здравко Дејановиќ е единствениот со три освоени врва над 8.000 метри

Македонец на врвот на Хималаите. Здравко Дејановиќ е единствениот Македонец со три освоени врва над 8.000 метри. Здравко досега се искачи на трите најпрестижни врва на Хималаите.

Монт Еверест, К2 и Анапурна 1 кој е еден од најсмртоносните и најопасни врвови за искачување.

Македонскиот херој од Хималаите го развеа македонското знаме и жртвуваше два прста кои му замрзнаа и потоа му беа ампутирани, додека го вадеше македонското знаме на температура од минус 50 степени за да го развее на врвот Анапурна 1 – пишува на Фејсбук профилот на Македонското културно друштво од Љубљана, Словенија.

 

cheap nike free run 5.0