Најголеми плати во регионот земаат Словенците, а најмали Македонците, покажуваат статистичките податоци на земјите од бивша Југославија, пренесе Фокус.

Во Словенија на крајот на 2017 година просечната нето плата се искачи на 1.062 евра, што е зголемување од 1,7 отсто во однос на претходната година, а по неа е Хрватска со 835 евра, и Црна Гора со 512 евра.

Најниска просечна плата на Балканот имаат  БиХ и Македонија.