Македонија ќе учествува на Евровизија и во 2022

Јавните радиодифузери од 41 земја ќе учествуваат на Изборот за песна на Евровизија кога најголемиот светски музички настан во живо ќе се одржи во Торино следниот мај. Меѓу учесниците оваа година е и Македонија.

66-тиот натпревар, организиран од Европската радиодифузна унија (ЕБУ) и нејзината италијанска членка Раи, ќе се одржи во Пале Олимпико во Торино на 10, 12 и 14 мај 2022 година.

Сите 39 радиодифузери учесници од 2021 година се враќаат следната година. Ним ќе им се придружат RTCG од Црна Гора и ерменскиот национален радиодифузер ARMTV кои последен пат се натпреваруваа во 2019 година, кога исто така учествуваа 41 земја.

Од 41 нација што ќе учествуваат, 36 ќе се натпреваруваат во две полуфиналиња со по 10 песни од секое полуфинале, придружувајќи се на 4 од големите 5 (Франција, Германија, Шпанија, Обединетото Кралство) и домаќинот Италија во големото финале.

Италија го доби правото на настанот следната година кога Манескин и ја донесе првата победа на нивната земја од 1990 година со песната „Zitti e Buoni“ на годинешниот натпревар во мај во Ротердам.

Раи ќе биде домаќин на Изборот за песна на Евровизија по трет пат, откако претходно го организираше настанот во Неапол во 1965 година и Рим во 1991 година.