Швајцарија, Германија и Австрија се земји со најголем дел од населението што живее под кирија – над 45% за секоја земја, според консултантската компанија „Savills".

Во исто време, во Хрватска, Македонија и Романија, под 10 отсто од населението живеат под кирија, според податоците цитирани од онлајн изданието на „propertywire.com".

Во Швајцарија, процентот на станари е малку над 60%, во Германија – скоро 50%, а во Австрија – 45%. Во Турција и Данска, ова учество достигнува 40%. Во Велика Британија, Франција, Холандија и Австралија тоа е нешто повеќе од 30%, а во Ирска, Шведска, Белгија, Финска, Италија, Кипар и Португалија – нешто помалку од 30%.

Во Европа, просечно 30,6% од населението живее под кирија, според статистичките податоци на компанијата.

Во Германија, вработувањето е норма и секторот има добра понуда на висококвалитетно домување под услови поволни за станарите.

Многу земји со високо ниво на сопственост се од поранешниот Источен блок, каде што брзата приватизација во 1990-тите доведе до овие нивоа на сопственост. Меѓутоа, во некои поголеми градови во овие земји, ставовите се менуваат, бидејќи младите имаат поголема веројатност да ангажираат долгорочни работни места во области блиски до нивната работа и објекти.

Во глобалните градови како Лондон, Њујорк, Сиднеј и Мелбурн, во последниве години има и брз пораст на цените, што ги спречува младите купувачи да влезат на пазарот. Во Лондон и Њујорк, 50% од домаќинствата се изнајмуваат, а во Сиднеј и Мелбурн нивниот удел е околу една третина, но тие имаат тенденција да се зголемуваат.