Ловечка салата: Пробајте ја еднаш, и ќе ја правите секоја година!

Направете оваа есен нешто повкусно од ајвар и малиџано.

СОСТОЈКИ:

1 л. доматно пире

2 кг. пиперки

500 гр. кромид

500 гр. морков

100 гр. сол

100 гр. шеќер

100 мл. јаболков оцет

2 лажици магдонос

1 ловоров лист

1 конзерванс

100 мл. масло

6 чешни лук

ПОДГОТОВКА:

Се ставаат кромидот сомелен и доматното пире на оган да крчкаат половина час, а за тоа време се сечат пиперките на коцки и се чистат, се лупи морковот и се сече на кругови и се меле лукот.

По пола час се додаваат пиперките, морковот и лукот, ловоров лист и се прелива се со масло и оцет, сол и шеќер.

Се остава од 90 до 120 минути да крчка со мешање, а густината треба да е како за ајвар.

Се трга од оган и се ставаат магдонос и конзерванс, па се меша.

Нека стои 10 минути да се лади, па наполнете 5 големи тегли и една мала.

Ставете им капак и оставете ги каде што чувате зимница.