Локалите може да проработат од среда?

Граѓаните во земјава уште се полни со прашалници кога ќе почне олабавувањето на строгите мерки за заштита од коронавирусот, откако и денеска, втот ден по ред, се принудени да седат во карантин, кој ќе трае се до утре наутро во 5 часот.

Некои неофцијални информации говорат дека Комисијата за заразни болести ќе препорача локалите, односно кафулињата и рестораните, да бидат отворени од среда. 

Се разбира, тоа ќе важи за оние локали што имаат летни тераси, а кои ќе мора да ги почитуваат строгите протоколи за заштита од КОВИД-19.

За отворање се подготвуваат и плажите во туристичките места. Ова ќе следува откако угостителските работници претходно со денови ги подготвуваа своите објекти за начин на работење според кој би се почитувале новите прописи. 

Инаку, локалите во Грција стартуваат со работа денеска. Србија ги отвори своите кафулиња и ресторани уште на 4 мај.