Љубовта кон Скопје Балашевиќ ја опиша во песната „седум осмини“

Новосадскиот кантавтор беше обожуван во целиот Балкан. Но, не беше секогаш така. На почетокот на деведесеттите години се најде во немилост на Слободан Милошевиќ кој сакаше да го мобилизира. Башевиќ беше против војни и не сакаше , но поради тоа немаше каде и да настапува.

Во тој период честа негова дестинација беше Македонија.

Настапуваше во Универзалната Сала а од благодарност настана и песната за Скопје наречена „седум осмини“.

Слушнете ја: