Љубовна мудрост: Кога она што го слушате и она што го гледате не се совпаѓаат, верувајте им на вашите очи

Кога размислуваме за врските, честопати ги замислуваме радостите и романтиката, моментите што ни ги затреперуваат срцата.

Photo by Ivan Cabañas on Unsplash

Сепак, не секогаш се дискутира за подлабок слој на односите: препознавање и избегнување на нездрави навики. Грижата за вашиот партнер е малку како грижа за градина; додека можете да застанете и да му се восхитувате на цутот, мора да бидете внимателни и да го влечете плевелот што може да ја надмине убавината.

Секоја врска има тенка линија помеѓу мали несогласувања и длабоко вкоренети, нездрави навики. Овие навики, често суптилни на почетокот, можат постепено да ја уништат основата на вашето партнерство. Разбирањето на овие навики не е само избегнување на негативноста; се работи за негување средина каде што љубовта, почитта и разбирањето можат да дојдат до израз.

„Кога она што го слушате и она што го гледате не се совпаѓаат, верувајте им на вашите очи“. - Дејл Рентон

Ова се 5 навики кои ја уништуваат врската

Недостаток на комуникација

Замислете го ова: два острови блиску еден до друг, разделени со огромен океан. Тоа е она што може да стане врската кога комуникацијата ќе се прекине. Комуникацијата, често камен-темелник на здравата врска, е повеќе од само дискутирање за вашиот ден. Станува збор за споделување на вашите мисли, чувства и стравови - за да бидете слушнати и разбрани.

Недостатокот на комуникација во секоја врска е тивок убиец. Почнува тивко, често незабележано, како славина што капе во позадина. Малите недоразбирања остануваат нерешени, чувствата не се искажуваат, а фрустрациите се крчкаат под површината. Со текот на времето, ова гради ѕид меѓу партнерите, тула по тула, додека не се чувствувате изолирани и исклучени.

Ефективната комуникација не е само кажување на вистинските зборови. Наместо тоа, подеднакво се работи за слушање. Станува збор за создавање безбеден простор каде што ќе се чувствувате удобно и сигурно да ги изразите вашите најдлабоки мисли без страв од осуда. Се работи за разбирање на перспективата на вашиот партнер, дури и ако не се согласувате.

Непочитување

Непочитувањето во врската може да биде како бавен отров, честопати неоткриен додека не предизвика значителна штета. Не секогаш се работи за големи гестови на непочитување; понекогаш, суптилните, секојдневни постапки и зборови ги отстрануваат темелите на почитувањето на секоја здрава врска. Ова може да се манифестира во различни форми: омаловажувачки коментари, отфрлачки ставови, па дури и превртување на очите кои покажуваат недостаток на почит кон чувствата, мислите или присуството на вашиот партнер.

Замислете сцена каде едниот партнер постојано го прекинува другиот или дава погрдни забелешки, дури и во шега. Овие акции може да изгледаат безначајни изолирано, но колективно, тие создаваат средина каде што некој се чувствува потценет и неценет. Тоа е како градина во која едно растение постојано го засенува другото, никогаш не добива доволно сончева светлина за да расте.

Photo by freestocks on Unsplash

Во врската, вие не сте само партнери, туку и дел од еден ист тим. Секое потсмев, саркастичен коментар или отфрлачки гест е како да си постигнеш сопствен гол, да го ослабиш тимот. Негувањето атмосфера на почит вклучува активно слушање, љубезно зборување и внимавање на тоа како вашите зборови и постапки влијаат на вашиот партнер. Станува збор за негување на врска каде и двајцата се чувствуваат ценети, слушнати и почитувани.

Недостаток на поддршка

Замислете дека градите мост што поврзува два различни света - вашиот и вашиот партнер. Клучната компонента на овој мост е поддршката, критичен елемент кој држи сè заедно. Недостатокот на поддршка во врската може да се манифестира како рамнодушност кон соништата, целите или борбите на вашиот партнер. Тоа е како да сте заедно во чамец, но да веслате во спротивни насоки; наместо да одите напред, се наоѓате себеси заглавени или оддалечувани.

Поддршката во врската не значи дека секогаш треба да се согласувате еден со друг. Станува збор за присуство, покажување емпатија и нудење охрабрување, особено во тешки времиња. Тоа е уверување дека не сте сами, дека некој го има вашиот грб и дека навива за вашиот успех. Без разлика дали се работи за промена во кариерата, личен проект или справување со животните подеми и падови, чувството на поддршка од вашиот партнер може да биде моќна сила што ве поттикнува напред.

Обид за контрола врз другата личност

Замислете птица во кафез - може да го види небото и да го почувствува воздухот, но не може да ги рашири крилјата за да лета. Вака се чувствува една врска кога е нарушена со контролирано однесување. Контролата во врската е повеќе од само доминантен партнер; тоа е секое дејство што ја ограничува или диктира слободата и индивидуалноста на другиот. Тоа може да варира од одлучување што треба да носи вашиот партнер до ограничување со кого се среќава или како го поминува времето.

Контролурачкото однесување често е вкоренето во длабоко вкоренета несигурност и потреба за доминација, а не во љубов или грижа. Тоа создава средина на недоверба и зависност, што е антитеза на она што треба да биде љубовен однос. Партнерот кој се обидува да воспостви контрола може да ги оправда своите постапки како грижа.

Но, вистинската љубов и грижа вклучува отворена комуникација, градење доверба и почитување на меѓусебната автономија. Станува збор за разбирање дека љубовта не е да држите некого цврсто, туку да му дозволите да цвета, знаејќи дека нивната индивидуалност го зголемува потенцијалот на врската. 

Нечесност и неверство

Во основата на секоја силна врска лежи цврстата основа на довербата. Замислете ја оваа доверба како деликатна стаклена вазна; еднаш скршена од нечесност или измама, предизвик е да се состави повторно. Нечесноста, без разлика дали е во лаги, полувистини или пропусти, може особено да ја оштети врската.

Нечесноста честопати започнува со мали димензии, како мала пукнатина во вазна, едвај забележлива. Можеби тоа е мала бела лага за тоа каде сте биле или малку претерана приказна за вашето минато. Овие можеби не изгледаат значајни, но секоја лага додава уште една пукнатина, слабеејќи ја довербата. Со текот на времето, овие пукнатини може да се размножуваат, што ќе доведе до распаѓање на довербата во врската, самата суштина што ја држи заедно.

Откако ќе се скрши, обновувањето на довербата е долг и предизвикувачки процес. Потребна е доследна искреност, транспарентност и трпение. Тоа е за да покажете, преку дела и зборови, дека сте посветени на вистинитоста. Тоа вклучува признавање на грешки. Но, исто така сугерира да бидете отворени за вашите чувства и намери и да покажете дека ја цените довербата на вашиот партнер.