Листа на производи кои треба да ги избегнувате кога пазарувате во маркетите низ градот

Често пати кога пазаруваме во маркетите низ градот, прво што забележуваме на производите е нивната убаво дизајнирана амбалажа, а притоа не ни размислуваме дали тој производ навистина ни е потребен или пак колку е штетен за нашето здравје.

Листа на производи никогаш не треба да ги купувате од маркетитe:

Зелен чај

Зеленот чај во шише воопшто нема ништо заедничко со свежиот зелениот чај. Зелениот чај е познат по своите антиоксидантни состојки, всушност една шолја зелен чај не можат да ја заменат 20 шишиња од овој пијалок. Зелениот чај во шише содржи вода и шеќер и тоа во поголеми количини отколку во соковите. Што значи подобро е самите да си сварите зелен чај, да го оставите во фрижидер да се олади и така да го пиете како освежителен пијалок.

Веќе припремена салата

Иако на пакувањето може да пишува дека е подготвена за јадење, сепак може да биде дом на многу штетни бактерии вклучувајќи и цревни болести. Бактериите го наоѓаат својот пат преку почвата и преживуваат бидејќи храната не е термички обработена. За да бидете на сигурно, секогаш темелно мијте ја салатата, оставете ја да отстои во сода 10 минути и потоа премијте ја повторно.

Храна со овошни адитиви

Кросаните со овошје, овошните јогурти можеби изгледаат привлечно, но всушност она што се наоѓа во нив се овошни смеси кои се лесни за производство и продажба. Содржат конзерванси, ароми и згуснувачи кои ги спречуваат од расипување, а всушност имаат многу мала количина вистински плод. Производителите дури и искрено пишуваат на самите амбалажи дека производот содржи околу 20-40% од овошје во смесата. Подобро додадете свежо овошје во вашиот утрински оброк.

Мајонез

Мајонезот се прави од јајца, оцет, масло и зачини. Но оние производи што ги наоѓаме на полиците во маркетите содржат и додатоци како конзерванси, бои за храна и стабилизатори. “Светлиот” мајонез содржи помалку масти (35% наместо 50%), но сепак за да се зачува неговиот вкус и густина, во него се додаваат скроб и шеќер. Како резултат на калории се речиси слични на редовни мајонез. Секако дека овој производ не е здрав но, ако ви се допаѓа, најдобро е да го подготвите самите.

Леб

Лебот во маркетите содржи хемиски обработено брашно (на пример, со пероксид, кој исто така се користи за да се лажираат експлозии во филмовите). Таквото брашно може да се чува подолго и е безбедно од инсекти но, всушност не е од никаква корист. Лебното тесто, исто така содржи зајакнувачи на тесто, подобрувачи на вкусот, сурфактанти, итн. Сите овие адитиви служат за продолжување на долготрајноста на производот, но и те како не им се потребна.