Лахмаџунот е турски специјалитет, кој е многу популарен и кај нас.
Потребно е:
За тесто:
400 г. меко брашно
½ свеж квасец
1 лажичка шеќер
1 дл. вода
1 дл. млеко
1 лажица маслиново масло
Сол
За фил:
200 г. конзервирани домати
1 кромид
2 пиперки
400 г. мелено јунешко месо
20 г. кашкавал
4 лажици масло за јадење
Мешан зачин, бибер
Подготовка:
● Во соодветен сад соединете ги млекото, водата, шеќерот, квасецот, маслото и малку сол, а потоа постепено додавајте го брашното, месејќи цело време додека да добиете меко и еластично тесто.
Подготвеното тесто оставете го да нарасне.
● Додека да нарасне тестото подговете го филот. Ситно исецкајте го кромидот, а пиперката и конзервираните домати исечете ги на коцки. Кашкавалот изрендајте го на крупната страна од рендето.
● На малку масло ставете да се пржат кромидот и пиперката, а по кратко време додајте го меленото месо, конзервираните домати и зачините. Динстајте додека сите состојки да омекнат.
● Нараснатото тесто поделете го на четири дела, а потоа секој дел рачно развлечете го во облик на пица, внимавајќи краевите да бидат подебели.
● Врз обликуваните пити нанесете го подготвениот фил и изренданиот кашкавал, па ставете ги во рерна да се печат додека да поруменат.
● Сервирајте со ајран, јогурт или кисело млеко.