Уживајте во оваа вкусна, кремаста торта со кикирики ...
Потребно е:
300 гр кикирики
150 гр чоколадо за готвење
100 мл млеко
2 лажици шеќер
1 лажица маргарин
5 јајца
8 лажици шеќер
500 мл слатка павлака за шлаг
Подготовка:
- Одвоите малку од кикириките и исецкајте ги со нож. Останатите кикирики сомелете ги.
- Во еден сад на рингла ставете ги млекото, 2 лажици шеќер и маргаринот. Кога ќе се загрее млекото додадете го чоколадото искршено на коцки и мешајте додека да се растопи.
- Одвоите ги жолчките од белките.
- Белките изматете ги во густ шлаг заедно со 8 лажици шеќер.
- Во шлагот додадете една по една жолчка и изматете со миксер.
- Изматете ја слатката павлака и соединете ја со изматениот шлаг со жолчки.
- На чинија за сервирање ставете обрач од калап за торта и обложете го со хартија за печење.
- Сега почнете со редење на тортата. На дното распоредете од мелените кикирики.
- Одозгора рамномерно нанесете од изматениот крем и повторно ставете еден ред мелени кикирики. Посипете малку и со сецкани кикирики.
- Со лажица нанесувајте од растопеното чоколадо и правете шари.
- Сега ставете уште од кремот и израмнете. Над кремот ставете еден слој чоколадо, а над чоколадото повторно од кремот и израмнете.
- Посипете со кикирики и шарајте со растопеното чоколадо. Повторно ставете од кремот и израмнете.
- И уште еднаш посипете со кикирики и шарајте со неколку лажици растопено чоколадо.
- Вака наредената торта ставете ја во замрзнувач и кога убаво ќе се излади послужете ја.