Есента е период на тиквата, а нашиот најомилен оброк е чорбата од тиква.
Photo by Jade Aucamp on Unsplash
Здрава, вкусна и едноставно неодолива.
Потребни состојки:
1 тиква во средна големина
2 моркови
2 големи компири
2 лажици павлака или грчки јогурт
4 чешниња лук
1 главица кромид
магдонос
сол
црн бибер
Начин на подготовка:
Ставете ги да се варат тиквата, компирот и морковите.
Во меѓувреме, штом се при крајот на варењето, запржете ги кромидот и лукот. Тргнете ги од оган штом добијат златеста боја.
Потоа во големо тенџере додадете ги варените зеленчуци заедно со запржениот кромид и лук. Додадете околу 400 мл вода. Штом се свари целата смеса,добро испасирајте.
На крајот, додадете ја павлаката и зачинете со сол и бибер. Вашата чорба е готова.