Колку често одиме во тоалетот зависи од здравјето на телото, вели старата изрека. И кога станува збор за мокрење, тоа покажува колку нашето тело е хидрирано.

Затоа, често се прашуваме дали мокрењето почесто е нормално. Одговорот на ова прашање го дал д-р Нил Графштајн, професор по урологија во Њујорк. Еве некои важни информации што треба да ги знаете за самата урина и мокрење.

Иако не постои оптимален број пати на кој може да се утврди од тоа колку често во текот на денот треба да уринираме, лекарите велат дека одењето во тоалет за оваа намена треба да биде најмалку четири пати на ден до максимум седум пати. Ако мокрите повеќе од тоа, не се грижете. Тоа не е веднаш знак за паника, бидејќи фреквенцијата на мокрење влијае на голем број фактори, особено начинот на кој го хидрирате вашето тело.

Што е нормално

На пример, ако пиете многу вода, логично е што почесто ќе одите во тоалетот. Возрасните треба да пијат осум чаши вода дневно. Покрај тоа, ако пијат многу алкохол, кафе или други течности кои го иритираат мочниот меур, се очекува дека често ќе го посетат тоалетот.

Исто така постојат и оние кои имаат слаб меур и веднаш трчаат да мократ веднаш штом почувствуваат најмала потреба.

Што ако пречесто уринираме?

Ако потребата за мокрење ја надмине бројката од 11 пати на ден, а се внесуваат две литри течност, можно е дека тоа е посебен здравствен проблем. Во овој случај веднаш треба да посетите лекар.

Треба да се забележи и  дека честото мокрење е еден од знаците на дијабетес.