Колку паркинг места му фалат на Скопје?

Низ Скопје коли се паркираат кој каде стигне. На булевари, плоштади, Кеј 13 Ноември, пешачки патеки и зеленило. 

И покрај тоа што секојдневно се казнува за несовесно паркирање, но граѓаните пак паркираат кај стигнат. Дневно со пајак возилата се подигнуваат по 40 автомобили, а со блокатори се казнуваат околу 60 граѓани.

За да се задоволи потребниот број паркинг места, според анализите на градското јавно претпријатие потребно е да се изградат 4 монтажни катни гаражи.

Од ЈП „Градски паркинг“ на годишно ниво се подигаат околу 30.000 возила, а на месечно околу 2.500. 

Колку паркинг места му недостасуваат на Скопје, се уште нема точна и прецизна информација од страна на надлежните. 

Скопје постојано се проширува, а со тоа се зголемува и потребата од нови паркинг места.