Коко Шанел: Ако мажот зборува лошо за сите жени, веројатно се изгорел од една, онаа што најмногу ја посакувал

Габриел Бонур „Коко“ Шанел (1883-1971) била француски моден дизајнер. 

Photo by Laura Chouette on Unsplash

Таа е основач на еден од најпознатите модни брендови - Шанел. Нејзините модернистички размислувања, модата инспирирана од машката облека и потрагата по скапата едноставност ја направија важна фигура во модата на 20 век.

Ова се нејзините најпознати мисли.

„Ако мажот зборува лошо за сите жени, веројатно се изгорел од една, онаа што најмногу ја посакувал“.

„Модата е архитектура – ​​се работи за пропорции“.

„Природата ви го дава лицето што го имате во вашите дваесетти. Животот го обликува вашето лице во триесеттите, но само во педесеттите го добивате лицето што го заслужувате“.

„Парфемот кажува повеќе за жената отколку нејзиниот потпис.

„За да биде незаменлива, жената мора секогаш да биде малку поинаква.

Носете нешто неквалитетно и луѓето ќе се сеќаваат на фустанот што го носевте, облечете се добро и луѓето ќе ве паметат“.

„Возраста на жената не е најважна работа: на 20 години можеш да предизвикаш задоволство, на 40 можеш да шармираш и можеш да бидеш неодолив до крајот на деновите.

„Впечатливиот маж е најдобриот моден додаток на жената“.

„Нема грди жени, има само мрзеливи“.