Кога ќе се запознаете себеси, љубовта ќе ви дојде како награда

 

Љубовта е духовно искуство кое нема никаква врска со сексот и телото, туку е поврзано со најдлабокото внатрешно битие.

Најпрво бидете свои; пред се’ запознајте се себеси, а љубовта ќе ви дојде како награда.

Ова е награда однадвор. Ве прелива како цвеќиња и го исполнува вашето битие. И постојано се излева врз вас, а со тоа доаѓа и голем копнеж да го споделите.

Оние кои го пронашле изворот на љубовта во себе веќе нема потреба да бидат сакани, но тие ќе бидат сакани.

И ова е мистеријата на животот: кога човек добива награда само од љубов кон луѓето, многумина ќе ја сакаат таа љубов, бидејќи, доаѓајќи во контакт со неа, постепено ќе почнат да наоѓаат извор во себе.

Сега знаат барем една личност која зрачи со Љубов и чија Љубов не е од некаква потреба.

И колку повеќе се излева и ја споделува својата Љубов, толку повеќе расте.

Ошо