Ќе се реконструира плочникот во Порта Влае

Во завршна фаза е подготовката на основниот проект за партерно уредување, односно реконструкција на пешачка зона на станбено-деловниот комплекс Порта Влае. Надлежните од Карпош информираат дека по повеќе децении, конечно ќе започне обновата на плочникот, кој се простира на површина од околу 13.500 квадратни метри.

– Реконструкцијата ќе се одвива во неколку фази, а по почетокот градежните активности ќе се изведуваат во континуитет. Покрај замената на горниот дел (плочникот), ќе се направи и целосна обнова на хидроизолацијата, за да се спречи протекување на вода во подрумските или гаражните делови. Овој плочник со години е руиниран, иако претставува центар за движење и комуникација на повеќето граѓани што живеат во Порта Влае, но и во околните населби. Постоењето на повеќе угостителски објекти и мали бизниси придонесува за зголемена фреквенција на плочникот, со што потребата за негова обнова е повеќе од потребна – коментираат од Општина Карпош.

Оттаму велат дека очекуваат градежните активности на овој потег да започнат на почетокот на есента.