Ќе бидете среќни кога ќе ги исфрлите овие работи од вашиот живот

 

За да живееме посреќно и поисполнето, мора да направиме одредени промени во животот. Еве што треба да направите - престанете да ги правите овие работи!

Како изгледа вашиот живот? Дали сте задоволни со себе, среќни и исполнети? Ако одговорот е не, знаете дека мора да промените нешто, бидејќи ништо нема да се подобри само по себе. Започнете од себе и вашите верувања - во што верувате и што ве попречува, ве деградира, ве држи во место и поттикнува кај вас чувство на несигурност? Еве 5 работи што треба да престанете да ги правите. Не е лесно, но започнете, вежбајте. Промената е процес кој може да потрае, но важно е да започнете и да истраете што е можно поскоро.

1. Престанете да бркате совршенство

Јас сум совршено убава и прекрасно несовршена, а тоа ми дозволува да бидам она што сум! Ова нека биде вашата нова мантра и потврда! Совршенството е илузија, не постои. Престанете да се исцрпувате со потрагата по совршенство - наместо тоа, трудете се да бидете доволно добри. Работете на прифаќање на вашите недостатоци. Научете да грешите и да губите затоа што така се учи и напредува.

2. Немојте да бидете толку самокритични

Обрнете внимание на тоа како зборувате со себе. Дали укорувате, викате, критикувате? Престанете да си кажувате работи што никогаш не би ги кажале на добар пријател. Кажете дека сте вредни, паметни, способни. Во животот не го добиваме она што го сакаме, туку она што го заслужуваме. Затоа мора да верувате во себе и да се однесувате кон себе како некој што е вреден.

3. Престанете да ги обвинувате другите

Секојпат кога ќе обвинувате некого за нешто, се однесувате како жртва. Наместо тоа, научете да преземате одговорност за тоа како се чувствувате, размислувате и дејствувате. Само вие сте одговорни за вашите постапки, разберете дека вашата иднина ќе биде резултат на вашиот денешен избор. Никој не може да ве повреди или вознемири без ваша свесна (или несвесна) согласност.

4. Престанете да се натпреварувате со другите

Не е неопходно некој друг да изгуби за да се чувствувате добро. Престанете да се споредувате со другите. Секој е индивидуа за себе и има свој начин на живеење. Некои се подобри во едно, некои во друго. Трудете се да бидете подобри од себе, подобри од вчера, а не подобри од некој друг.

5. Престанете да чекате

Не го чекајте моментот кога ќе имате сопствен стан, подобра работа, поголема плата, семејство... Ќе бидете среќни не кога ќе се исполнат некои од условите што сте ги поставиле, туку кога ќе одлучите да го направите тоа. Научете да наоѓате среќа во малите задоволства на животот, да живеете сега, во овој момент и да видите што ви носи радост сега. Престанете да го чекате викендот за да се чувствувате живи бидејќи секој ден е подарок и секој момент е скапоцен и не помалку важен. Фокусирајте се на доброто, убавото, бидете благодарни за она што го имате.

6. Престанете да го правите она што не сакате да го правите

Ако не сакате да тренирате денес, немојте. Слушајте го вашето тело. Доколку сте поканети на забава или дружење, а не сте расположени, не одете само поради чувство на обврска или за да не го навредите домаќинот. Обидете се да не правите нешто само затоа што другите го очекуваат тоа од вас. Ставете се себеси и вашите потреби на прво место. Ова може да се примени и на работата што ја работите. Ако не сте задоволни, и се чувствувате лошо секое утро кога ќе излезете од дома, дајте отказ. Не живеете за да работите и да трпите нешто што не ви одговара.