Кисела Вода: Нека ни е честит, Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј

Општина Кисела Вода на сите граѓани им го честита 24 Мај, најзначајниот државен празник Св. Кирил и Методиј.

Светите браќа Кирил и Методиј биле едни од најучените во Византиската империја кои со своeто големо дело за човештвото, со просветителската мисија се заслужни за културниот развој на словенските народи. Светите браќа во сите мисии успешно ја рашириле писменоста и христијанството помеѓу народите.  Кирил со користење на јазикот на македонските словени од Солун ја составил првата словенска азбука (глаголицата), а ги превел и првите книги од грчки на словенски јазик.  

Мисионерите Кирил и Методиј биле родени во Солун. Нивните родители Лав и Марија биле познато угледно семејство во Византија. 

Многу цркви во Репбулика Северна Македонија и ширум светот го носат името на Светите браќа Кирил и Методиј.