Вкусот на оваа пита е многу сличен со оној на слаткиот крем бруле, па така, совршено ќе се вклопи со есенското кафе или топло чајче.
Испробајте, споделете со најблиските и раскажете ни го искуството.
Потребни состојки:
За полнење:
Подготовка:
1. Путерот изматете го и постепено додавајте го шеќерот. Во него измешајте го и јајцето и павлаката, па на крајот оваа смеса соединете ја со брашното и прашокот за печиво. Тестото треба да се одвојува од садот во кој ќе го замесите. Обликувајте топка, замотајте ја во проѕирна фолија и ставете ја во фрижидер додека го подготвите остатокот од рецептот.
2. Јаболката исчистете ги и исечете ги на тенки парчиња. Во тепсијата во која ќе ја печете питата посипајте малку шеќер и рамномерно распоредете го по дното. Врз него распоредете ги јаболката, додајте малку цимет, ванилин шеќер и пропрскајте ги со сокот од лимон. Ставете ги на загреана рингла и загревајте додека шеќерот не се карамелизира. Тргнете од оган и разладете.
3. Извадете го тестото од фрижидер, развлечете го во димензии на тепсијата, па со него покријте ги јаболката, а краевите малку стиснете ги за самиот сад. Питата печете ја на 180 степени околу 20-25 минути. Откако ќе ја извадите ставете крпа врз неа. По 10тина минути претурете ја на чинија за служење.
Важно: Питата сечете ја како торта и секое парче послужете го со шеќер во прав и цимет.