Калинките не само што се вкусни, туку се и богати со хранливи материи кои нудат широк спектар на здравствени придобивки.
Photo by Nasim Keshmiri on Unsplash
Овие плодови се слават со векови како симболи на здравје и долговечност, а современите истражувања ја поткрепуваат нивната репутација за добро здравје и благосостојба.
Еве пет забележителни придобивки од вклучувањето на калинката во вашата исхрана.
Прво, калинките се богати со антиоксиданси, особено со полифеноли, кои помагаат во борбата против слободните радикали во телото. Слободните радикали можат да ги оштетат клетките, што доведува до стареење и разни болести, но антиоксидансите ги неутрализираат овие штетни молекули. Се верува дека антиоксидансите во сокот од калинка се повисоки од оние во црвеното вино или зелениот чај, што го прави моќен додаток на секоја диета за оние кои сакаат да го подобрат здравјето на кожата и целокупната виталност.
Второ, докажано е дека калинката го поддржува здравјето на срцето. Овошјето може да помогне да се намали холестеролот, да се намали крвниот притисок и да се подобри протокот на крв во срцето, потенцијално намалувајќи го ризикот од срцеви заболувања. Редовното консумирање сок од калинка е поврзано со намалени нивоа на ЛДЛ (лош) холестерол додека го зголемува ХДЛ (добриот) холестерол, помагајќи да се одржи балансиран и здрав кардиоваскуларен систем.
Трето, калинките можат да го намалат воспалението низ телото. Хроничното воспаление е поврзано со многу здравствени состојби, вклучувајќи дијабетес, артритис и одредени видови на рак. Калинките содржат антиинфламаторни соединенија, кои можат да помогнат да се намалат маркерите на воспаление во телото. Оваа придобивка е особено корисна за луѓето кои страдаат од состојби како артритис, каде воспалението е значаен извор на болка и непријатност.
Photo by Dagmara Dombrovska on Unsplash
Четврто, калинката може да ја подобри меморијата и когнитивната функција. Некои студии покажаа дека антиоксидансите во калинката може да помогнат во подобрување на меморијата и заштита од когнитивно опаѓање. Редовното консумирање е поврзано со подобра функција на меморијата кај постарите возрасни лица, а хранливите материи од овошјето може да помогнат во спречување или забавување на прогресијата на болести како Алцхајмеровата болест.
Последно, калинките можат да ја зголемат издржливоста при вежбање. Високите нивоа на нитрати во овошјето го подобруваат протокот на крв и доставувањето на кислород до мускулите, што го прави корисно за спортистите или за секој кој се занимава со редовна физичка активност. Конзумирањето сок од калинка пред тренинг се покажа дека ја зголемува издржливоста и ја намалува болката во мускулите, подобрувајќи ги перформансите на вежбање и закрепнување.