Зрелост и продуктивност се главните карактеристики на луѓето кои се родени во првиот месец од годината. Освен тоа, тие се многу амбициозни, но и многу сериозни личности. Најчесто се резервирани и не зборуваат многу, освен кога се бара тоа од нив. Таквата карактеристика понекогаш им создава потешкотии во комуницијата со другите луѓе. 

Тие се високо мотивирани да успеат и да добијат позиција на моќ во својот живот. Тие имаат талент за компјутери и поседуваат силни организациски принципи. Повеќе од било кој друг, тие бараат почит и достигнување во својата кариера. Тие се силни, работливи и многу толерантни личности. 

Јануарските луѓе се родени на средина на зимата, кога природата спие. Така, во својот живот тие научуваат дека ништо не доаѓа лесно и дека треба трпеливо да работат и да се борат за тоа што го сакаат. Првиот дел од нивниот живот е долга и тешка борба, но потоа следува заслуженото. Тие потоа уживаат во животот, секогаш имајќи финансиска сигурност. Најчесто стапуваат во брак со многу помлад или многу постар партнер.

Месечината силно влијае на нивното расположение, а нивното расположение пак влијае на сѐ останато. Тие се карактеризираат со силно трпение, организациски способности и силен шарм. Имаат силна способност за математика и архитектура,  бидејќи имаат многу силно развиено чувство за набљудување и опсервација.

Родените во овој месец се многу привлечени од моќта и успехот и тие секогаш имаат успешни луѓе околу себе,а некои од нив стапуваат во брак поради богатство. Емотивни, но стабилни и одговорни, тие се многу заштитнички настроени за семејството и тие што им значат.