Како секојдневното пиење алкохол со друштвото влијае на вашето здравје?

Секојдневното пијанчење со друштвото може да го зголеми ризикот од висок крвен притисок.

Според новите американски истражувања, младите мажи (околу 26 години), кои признале дека биле под дејство на алкохол најмалку еднаш месечно, а пиеле по 5 или повеќе алкохолни пијалоци, имале 70% повисоки шанси да заболат од хипертензија, за рзлика од мажите кои не пиеле алкохол толку често и го голема количина.

Научниците не се сигурни на кој начин претераното конзумирање на алкохол може да влијае врз вашиот крвен притисок, но имаат една теорија.

„Пијанчењето може да предизвика промени во вашите крвни садови, што може да створи подлога за развивање хипертензија“ објаснува Сара Твичел.

Поранешните истражувања пак, алкохолот го поврзуваат со намален проток на крв.

Следниот пат кога ќе седнете со друштвото пробајте да останете само на два алкохолни пијалоци. Истражување за магазинот BMJ открива дека умереното конзумирање алкохол го подобрува нивото на добар холестерол и го намалува ризикот од срцев удар.