Како правилно се вози на кружен тек?

Доста често на улиците на главниот град се забележуваат учесници на сообраќајот кои не знаат како правилно да поминат на кружен тек. Кружните текови во Скопје се новина во последните години откако градските власти решија токму со ова сообраќајно решение да го решат проблемот со метежот на некои од најпрометните крстосници.

Кружниот тек е најпрактично решение за крстосници на кои се забележува зголемена фреквенција на возила во одредени делови од денот. Тој овозможува непрекинато движење на возилата со што протокот никогаш не запира, за разлика од традиционалниот начин на регулирање на сообраќајот со семафори. 

Прописите за тоа како функционира движењето на кружен тек се исти во целиот свет, па така истите би требало да се применуваат и кај нас.
За тоа како правилно да се движите на кружен тек може да погледнете објаснување во видеото подолу:

 

 

air max 90 essential sale