Како пиењето алкохол во лето влијае на сонот?

Летните ноќи носат многу предизвици за постигнување мирен сон.

Photo by federica ariemma on Unsplash

Високите температури, продолжената дневна светлина, но и промените во рутината може да играат значајна улога. Еден често занемарен фактор е влијанието на пиењето течности пред спиење. Летните ноќи честопати повикуваат на друштвени собири, скари и забави доцна во ноќта, каде што алкохолот е вообичаена работа. Додека ладно пиво или чаша вино може да изгледа како совршен начин за опуштање, пиењето алкохол пред спиење може да има значително влијание врз квалитетот на сонот, особено во лето.

Ефектите на алкохолот врз спиењето

За да разбере,е како алкохолот влијае на спиењето, важно е да се препознае дека спиењето е сложен процес кој вклучува неколку фази. Тие вклучуваат лесен сон, длабок сон и РЕМ (брзо движење на очите). Секоја фаза е клучна за физичка и ментална реставрација.

Почетна седација: Алкохолот делува како седатив, кој може да ви помогне да заспиете побрзо. Оваа почетна поспаност може да биде измамничка, бидејќи ги маскира последователните нарушувачки ефекти врз архитектурата на спиењето.

Пресечен сон: како што алкохолот се метаболизира, неговите седативни ефекти исчезнуваат, што доведува до враќање на будноста. Ова може да резултира со фрагментиран сон, со чести будења во текот на ноќта.

Намален РЕМ сон: РЕМ спиењето е од суштинско значење за когнитивните функции како што се консолидација на меморијата и емоционална регулација. Консумацијата на алкохол го намалува времето поминато во РЕМ сон, што доведува до помалку ресторативен сон.

Дехидрација: Алкохолот е диуретик, го зголемува производството на урина и ризикот од дехидрација. Овој ефект се влошува во лето, бидејќи повисоките температури доведуваат до зголемено губење на течности преку потење.

Летото воведува дополнителни предизвици кои можат да ги влошат ефектите на алкохолот кои го нарушуваат сонот:

Photo by Nadya Filatova on Unsplash

Повисока телесна температура: Алкохолот може да ги прошири крвните садови, предизвикувајќи чувство на топлина. Во комбинација со веќе високите температури на околината, ова може да доведе до непријатност и нарушен сон.

 Зголемен ризик од дехидрација: летната жештина бара повеќе хидратација за да се одржи рамнотежа. Диуретичното дејство на алкохолот може да го зголеми ризикот од дехидрација, што доведува до дополнителни нарушувања на спиењето.

Подолги дневни часови: продолжената дневна светлина може да го одложи природниот циклус на спиење и будење на телото, што го отежнува заспивањето во посакуваното време. Алкохолот првично може да изгледа како корисна алатка за поттикнување сон, но неговите нарушувачки ефекти може да го влошат овој проблем.

Стратегии за подобар сон во лето

И покрај овие предизвици, постојат начини да уживате во летните вечери без да го жртвувате квалитетот на сонот:

Умерена консумација на алкохол: Ако одлучите да пиете, правете го тоа умерено. Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) го дефинираат умереното пиење како до еден пијалок дневно за жени и до два пијалоци дневно за мажи.

Времето е важно: Обидете се да го завршите последниот пијалок најмалку три часа пред спиење за да му дозволите на вашето тело време да го метаболизира алкохолот.

Останете хидрирани: избалансирајте го внесот на алкохол со многу вода за да се спротивставите на дехидрацијата. Имајте за цел да пиете чаша вода за секој алкохолен пијалок.

Создадете свежа средина за спиење: користете вентилатори, клима уред или постелнина за ладење за да ја одржувате удобноста на вашата средина за спиење. Ова може да ги ублажи комбинираните затоплувачки ефекти на алкохолот и летните горештини.

Ограничете ги другите стимуланси: избегнувајте кофеин и тешки оброци блиску до спиење. И двете можат дополнително да го нарушат сонот кога се комбинираат со ефектите на алкохолот.