Како магнезиумот е поврзан со добриот сон?

Спиењето е клучно за  целокупното здравје и благосостојба, но за многу луѓе, тоа претставува голема борба. 

Photo by Mpho Mojapelo on Unsplash

За среќа, постојат работи што можеме да ги направиме за да си помогнеме да имаме квалитетен одмор. Најважно е на нашето тело му да му ги обезбедиме клучните минерали, а тука магнезиумот е на прво место. 

Еве зошто магнезиумот може да помогне во промовирањето на квалитетен сон, плус неколку лесни начини да го вклучите во вашата ноќна рутина.

Како магнезиумот е поврзан со добриот сон?

Како прво, истражувањето сугерира дека може да помогне во регулирањето на нашиот деноноќен ритам, кој понатаму ја регулира нашата енергија во текот на денот — и сигнализира кога е време да одиме во кревет.

Освен тоа, во денешното брзо живеење, секој може да има корист од магнезиумот, кој е добро познат по својот смирувачки ефект што овозможува полесен и помирен сон.

Како да внесуваме повеќе магнезиум во нашето тело?

Семки и јаткастки плодови

Photo by Maddi Bazzocco on Unsplash

Вашите омилени јаткасти плодови и семки веројатно имаат добра количина на магнезиум, од семките од тиква до индиските ореви до бразилските ореви, па дури и семките од сончоглед. Кога ќе почнете да се подготвувате за спиење, почнете со мала шака семки или јаткасти плодови кои ќе ви помогнат да го добиете неопходното количество магнезиум, пред спиење.

Банана

Photo by Mockup Graphics on Unsplash

Бананите се уште една одлична опција за ужина пред спиење,  богата со магнезиум, која содржи големи количини на магнезиум и калиум. Двата минерали можат да поттикнат релаксација и бонус поени ако ја  јадете вашата банана со малку путер од јаткасти плодови за уште повеќе магнезиум.

Додатоци со магнезиум

Photo by Supliful - Supplements On Demand on Unsplash

Ако не внесувате доволно магнезиум преку исхраната, тоа можете да го направите преку суплементите кои се достапни во аптеките. Сепак, пред да се одлучите за ваков чекор, важно е да се консултирате со својот матичен лекар и фармацевт.

Темно чоколадо

Photo by Tamas Pap on Unsplash

И последно, но не и најмалку важно, ако ви треба нова причина да уживате во повеќе темно чоколадо, ќе бидете среќни да знаете дека ова чоколадо содржи добра количина на магнезиум. Само 1 ред има приближно 64 милиграми, што е околу 15% од препорачаната  исхрана за мажи и 20% за жени. Меѓутоа, запомнете да не претерате со оваа опција, бидејќи темното чоколадо содржи малку кофеин.