Ако можеш да бидеш присебен, кога сите околу тебе ја губат главата и те обвинуваат за тоа.

Ако можеш да веруваш во себе кога сите други се сомневаат во тебе.

Ако можеш да чекаш и да бидеш трпелив и да не ти здодее чекањето.

Ако можеш да бидеш изневерен, а да не изневеруваш.

Ако можеш да бидеш омразен, но не ни да мразиш.

Да бидеш добар, но не не и тврдоглав.

Ако можеш да сонуваш, а да не те победат соништата.

Ако можеш да ја поднесеш вистината која си ја кажал.

Ако можеш да зборуваш со оние кои се под тебе.

И, ако можеш да се восхитуваш на тие кои се над тебе.

Ако не повредуваш ни пријатели ниту пак непријатели.

Ако можеш да ветиш и да ги исполниш своите ветувања.

Ти си човек!

Ти си добар човек!