Како да продолжите понатаму откако ќе ви го скршат срцето?

 

Како да се ослободите од траумата по изневерувањето и раскинувањето - пробајте ја оваа техника на психолог!

Во текот на животот се среќаваме со различни луѓе, некои од нив се вистински благослов, ни ги лекуваат срцата, ни ја обновуваат енергијата, ни даваат љубов и поддршка. Додека другите, тие можат да бидат слатки, романтични, бистри, совршени на почетокот на врската, а потоа еден ден да нè измамат, да нè изневерат, да нè повредат, да ни ја уништат вербата во љубовта. Не можеме навистина да го откриеме сечие вистинско лице, ниту да навлеземе во сечие срце. Но, што и да се случи, не смеете да ја изгубите вербата во љубовта.

Психологот Ерин Леонард истакнува дека измамата од минатото влијае на односите во сегашноста, но дека можеме и дека е важно да се ослободиме од траумите. Љубовта сè уште постои - иако поради силната душевна болка предизвикана од прељубата и предавството, ви се чини дека никогаш повеќе нема да бидете среќни. Кога се обидуваме да преболиме, стравот од неверство сè уште може да остане. Одбранбениот механизам на нашата психа е тој што наводно нè „спречува“ да имаме слично трауматично искуство во иднина. Стравот од изневерување може негативно да влијае на создавањето и одржувањето на нови врски, па затоа е неопходно да се поработи на вашите минати трауми.

Ерин Леонард советува како да се ослободите од траумата и стравот - испробајте ја техниката однапред замислувајќи го најлошото сценарио за развој на врската. Ова звучи песимистички, но ситуацијата е обратна, бидејќи вашата задача е да смислите план за акција доколку се оствари предвиденото најлошо сценарио. Според психологот, вака можете да си помогнете да го надминете стравот од предавство. Кога ќе направите план во главата што да правите во критична ситуација, се чувствувате поопуштено, полека се ослободувате од неизвесноста и полесно влегувате во врска.

Сфатете дека лошото искуство во минатото не значи дека не можете да создадете врска полна со доверба во сегашноста или иднината. Никој не може 100% да гарантира дека партнерот нема да ве изневери или остави, но разберете дека ништо во животот не е загарантирано. Но, секогаш ја имате слободата да ги изберете односите што ги сакате.

Соочете се со стравот, кажете си: „Ако сум напуштен/а или измамен/а, тоа не значи дека не заслужувам љубов или дека нешто не е во ред со мене.“ Вистината е дека ова не кажува ништо за вас како личност. Заслужувате апсолутна љубов. Поврзете се со вашиот страв од прељуба, а потоа ослободете се од товарот, бидете упорни во него и стравот од прељуба ќе исчезне.

Заслужувате некој да ве сака искрено и еден ден ќе го добиете токму тоа – искрена љубов!