Тироидната жлезда, онаа жлезда на вратото во вид на пеперутка, произведува хормони клучни за работа на метаболизмот и активноста на мозокот, па затоа проблем со нејзиното работење може да предизвика сериозно здравствени тегоби.

Знаци кои телото ги дава доколку нешто не е во ред со вашата тироидна жлезда:

1.Промена во спиењето- Несоницата може да биде знак дека вашата тироидна жлезда не произведува доволно хормони.

2.Неоислив ментален умор- Доколку без причина се чувствувате нервозно и уморно, можеби имате проблем со тироидната, што може да доведе и до напади на паника.

3.Опаѓање на косата- И помалку и повеќе активна тироидна жлезда може да доведе до опаѓање на косата.

4.Пормена на телесната тежина-Хипотиреозата доведува до бавен метаболизам и варење на храната, што ќе предизвика и дебелеење.

5.Гинеколошки проблеми- Доколку тироидната произведува малку хормони, може да дојде и до подолго трање на менструалниот циклус, па и да се зголеми ризикот од неплодност и спонтан абортус.