Нив можете да ги јадете како салата, да ги извадите на трпезата како мезе или од нив да подготвите некој вкусен ручек.
Потребни состојки за 3kg зимница:
1l 9% алкохолен оцет
3l вода
2dl масло
1 голема лажица сол
1 голема лажица шеќер
Бибер во зрна
Лук
Магдонос по желба
Подготовка:
Пиперките добро исчистете ги, отстранете ги семките и избодете ги со чепкалка.
Во голем сад измешајте ги сите состојки за подготовка на течноста, освен лукот и биберот. Течноста треба да врие и во неа да ставате по 8 до 10 пиперки и да ги оставате да вријат по 2 до 3 минути.
На дното на теглите исечкајте го лукот и ставете по неколку зрна бибер. На нив ставете ги пиперките кои вриеле во водата.
Ставете нови пиперки во водата.
Повторувајте ја постапката додека не ги сварите сите пиперки и ги ставите во теглите. Наполнете ги теглите со водата во која сте ги вриеле, добро затворете ги теглите.
Оставете ги да стојат најмалку 7 до 10 дена и потоа можете да ги консумирате