Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи

Како да ја зголемите меморијата и концентрацијата со 4 методи.

Ние нудиме преглед на најефективните начини за подобрување на меморијата и концентрацијата и како тие функционираат.

Преглед:

 • Меморија, тренинг и концентрација - дефиниции
 • Кои се фазите на обработка на новопримените информации?
 • Методи за подобра меморија и концентрација

Без разлика дали сте средношколец, студент на колеџ, работите со голема количина на информации или само сакате да ги подобрите вашите вештини за меморирање и концентрација, треба да се грижите за вашата ментална активност и благосостојба. Во оваа статија, првично ќе ја разгледаме разликата помеѓу учењето и меморијата и нераскинливата врска помеѓу двете. Ќе го објасниме механизмот на обработка на нови информации и ќе предложиме 4 ефективни начини за подобра меморија и концентрација.

Меморија и учење

Меморијата и учењето се од суштинско значење за индивидуалноста на една личност. Тие ни овозможуваат да ја зачуваме нашата уникатност и да ги користиме нашите минати искуства во иднина.

Меморија

Ова е процес со кој информациите од околината и од нашето тело се кодираат, складираат и репродуцираат во човечкиот мозок. Се карактеризира како способност на мозокот да ги задржува трагите настанати како резултат на активирање на сетилните системи за различни временски периоди.

Видови меморија:

 • Сензорна меморија - кога се сеќаваме на информации за кратко време, на пример неколку секунди. Тој е автоматски и не можеме да го контролираме. Постојат различни типови како што се иконски за слики, ехоичен за звуци и хаптик за допир.
 • Краткорочна меморија - се сеќаваме на работите за време од неколку секунди до околу една минута. Можеме да го зголемиме капацитетот на меморијата со делење и паметење информации на делови.
 • Долгорочна меморија - складирање на информации за долг временски период, дури и за цел живот.

Обука

Процес со кој стекнуваме знаење за светот и го менуваме нашето однесување. Тоа во голема мера зависи од меморијата, бидејќи знаењето што сме го стекнале и складирале во нашата меморија е рамката во која новото знаење се инкорпорира преку асоцијации и интеракции.

Концентрација

Способноста на умот да се фокусира на одредена задача, мисла или активност, намалувајќи ги одвлекувањата и насочувајќи го вниманието кон одреден предмет или цел. Тоа е клучот за постигнување ефективност во учењето, работата, спортувањето или која било друга активност која бара целосен ангажман и фокусирање на целокупното внимание.

Обработката на информации

Процесот на обработка на информации вклучува неколку главни фази:

 • Кодирање: ова е процес со кој информациите добиени од сетилата се регистрираат и обработуваат.
 • Складирање: штом информацијата е кодирана, таа се чува во краткорочна или долгорочна меморија за идна употреба.
 • Репродукција: зачуваните информации се „потсетуваат“ и се користат како одговор на одредени сигнали или прашања (се повикуваат кога е потребно).
 • Заборавањето: губење на дел од информациите зачувани во нашата меморија.

Откако ве запознавме со значењето на основните поими кои се предмет на овој напис, потоа ве запознаваме со 4 техники за подобрување на вашата меморија и концентрација.

Вежба за телото и умот

Честото вежбање има позитивен ефект не само на телото, туку и на менталната активност и концентрацијата од неколку причини:

 • Подобрена циркулација: физичката активност го стимулира срцевиот мускул да работи поефикасно, забрзувајќи го отчукувањата на срцето и пумпајќи повеќе крв во ткивата и органите, вклучувајќи го и мозокот. Ова обезбедува повеќе кислород и хранливи материи за мозокот, што ја поддржува и ја подобрува неговата функција.
 • Намалете го стресот и анксиозноста: физичката активност му помага на мозокот да ослободи ендорфин, кои се природни хормони за ублажување на стресот и подобрување на расположението. Овие супстанции делуваат како природни аналгетици и антидепресиви. Го намалуваат чувството на болка и го подобруваат расположението.
Соодветно се намалуваат нивоата на хормоните на стрес како кортизол и адреналин во телото. Ова го намалува физиолошкиот одговор на момент на анксиозност. Исто така, фокусирањето на физичките вежби го прави умот ослободен од стресни мисли и грижи.

Оваа пауза од стресот во голема мера придонесува за менталното здравје, а со тоа и за подобра меморија и концентрација.

Внесување на корисни материи за подобра меморија и концентрација

Правилната исхрана е од суштинско значење за подобрување на меморијата и концентрацијата преку обезбедување на потребните материи за ефикасно функционирање на мозокот. Витамините Б, кои се наоѓаат во храната како што се јајцата, брокулата и мешунките, играат клучна улога за здравјето на нервниот систем, помагајќи ја меморијата и концентрацијата.

Кофеинот, кој се наоѓа во пијалоците како кафе и зелен чај, ја подобрува будноста, концентрацијата и когнитивната функција кога се консумира во умерени количини. Гинко билоба е позната по своите антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Ја стимулира циркулацијата на крвта во мозокот и ги подобрува когнитивните функции.

Селенот е уште еден клучен минерал кој игра важна улога во оптималното функционирање на мозокот и позитивно влијае на меморијата и концентрацијата од повеќе причини. Помага во борбата против слободните радикали во телото. Овие можат да ги оштетат клетките во мозокот и да придонесат за опаѓање на когнитивната функција. Како антиоксиданс, селенот може да го заштити мозокот од овој вид на оштетување и да помогне во одржувањето на здравјето на нервниот систем.

Селенот е вклучен и во регулирањето на циркулацијата на крвта. Добрата циркулација во мозокот е важна за оптимална испорака на кислород и хранливи материи потребни за правилна ментална активност. Тој е важен и за здравјето на тироидната жлезда, која е вклучена во регулацијата на невротрансмитерите. Нерамнотежата на тироидната жлезда може да доведе до проблеми со меморијата и концентрацијата. Храна богата со селен се: бразилски ореви, леќа, пилешко, овес, целер.

Освен што горенаведените корисни материи ги вградуваме во исхраната, можеме да ги добиеме и со земање квалитетни суплементи. Земањето на овие додатоци за подобрување на меморијата и концентрацијата ќе ни обезбеди оптимална количина на „храна за мозокот“ и затоа ќе ги спречи несаканите ефекти од надминување на дневната доза на конзумирање.

Селеногин е токму таков производ со иновативна комбинација на супстанции здрави за мозокот (гинко билоба, селен и витамини Б) кои ја поддржуваат менталната активност и еластичноста на нервните клетки. Ја подобрува циркулацијата на крвта во мозокот и на тој начин ја подобрува концентрацијата и го олеснува извршувањето на секојдневните мисловни активности.

Редовното внесување на селеногин, покрај поддршката на меморијата, концентрацијата и циркулацијата на крвта во мозокот, има докажано позитивно влијание на тинитус и се бори против оксидативниот стрес.

Добар сон и меморија

Квалитетниот сон игра клучна улога во одржувањето и подобрувањето на меморијата и способностите за концентрација.

Еве неколку начини на кои добриот сон влијае на меморијата:

 • Консолидација на меморијата - премин на информации од краткорочна во долгорочна меморија. Адекватниот сон е важен за процесот на консолидација, бидејќи под влијание на различни фази на спиење, мозокот ги обработува и организира информациите добиени во текот на денот. Така, се подобрува запомнувањето и задржувањето на нови информации за подолг временски период.
 • Зајакнување на нервните врски: адекватниот сон помага да се зајакнат нервните врски, што придонесува за процесите на учење и задржување на нови знаења и вештини.
 • Подобрување на когнитивната функција: добриот сон ги подобрува нашите способности како внимание, концентрација, решавање проблеми и креативност.

Постои тесна врска помеѓу квалитетниот сон и меморијата за оптимално функционирање на мозокот и задржување на нови информации.

Техники за ефективно меморирање

Создавање асоцијации: поврзувањето на нови информации со познати факти или ситуации може да го олесни запомнувањето. Користењето асоцијативни слики или изрази исто така може да биде корисно.

Употреба на технологија: користењето на различни апликации и веб-локации кои нудат интерактивни методи и тестови може да биде корисно за подобрување на меморирањето и концентрацијата.

Активно учење: вклучувањето во дискусии, вежби, размислување и решавање проблеми може да помогне подобро да се задржи материјалот бидејќи ангажирањето во задачата активира различни делови од мозокот.

Управување со времето: поставувањето програма за учење и управување со времето може да помогне да се обезбеди доволно време за учење и вежбање вештини. На пример, можете да го пробате популарниот метод Помодоро. Ова е техника која им помага на учениците да ја подобрат својата концентрација и продуктивност со наизменични периоди на учење и одмор. Овој метод ќе ви помогне да се концентрирате на вашата задача одредено време (на пример, 25 минути), а потоа треба да го одвлечете вниманието со кратка пауза (5 минути).

Ова се само некои од методите за учење кои можат да бидат ефективни за подобрување на задржувањето и концентрацијата на информации. Важно е да експериментирате и да го пронајдете тој метод или комбинација на методи кои најдобро функционираат за вас. Изборот на соодветен метод за учење може да варира во зависност од преференциите, времето и индивидуалните потреби на секоја личност.

Во заклучок:

За да уживате во корисна меморија и добра концентрација, важно е да се грижите за здравјето на мозокот.

Ова може да се направи со започнување со поздрава исхрана, активно вежбање, наизменични периоди на ментална работа и одмор, како и со внесување на додатоци за меморија и концентрација. Сигурните и докажани додатоци како Selenogin Super се дизајнирани специјално да ја стимулираат и подобрат нашата ментална активност, фокусирање и способност за концентрација.

Најчесто поставувани прашања:

Кога и колку таблети селеногин да земате дневно?

• Препорачаната доза за возрасни е 1-2 капсули дневно после јадење.

Колку време треба да се посвети на физичка активност за да се постигнат позитивните ефекти врз менталните перформанси и концентрацијата?

• За оваа намена генерално се препорачуваат 30 до 60 минути дневно, најмалку пет дена во неделата. Ова може да вклучува различни видови на вежбање како што се одење, трчање, возење велосипед, пливање или активности во теретана. Важно е да изберете тип на активност во која уживате и која можете да ја изведувате редовно за да бидете мотивирани. Дури и кратките периоди на физичка активност, како што се кратки паузи за прошетка, можат позитивно да влијаат на активноста и концентрацијата на мозокот.