Ако сте љубител на кафе, веројатно веќе имате слушнато дека умереното консумирање на овој ароматичен напиток може да биде корисно за здравјето.
Photo by Ahmed Aqtai
Многу истражувања покажуваат дека кафето, особено богато со антиоксиданси, може да помогне во заштита од разни хронични заболувања и дури да влијае позитивно врз долговечноста. Но, како секогаш, „тајната“ не е само во самото кафе, туку и во тоа што додаваме во него и како го приготвуваме.
Зошто кафето е корисно?
Може да го подобри метаболизмот
Кофеинот може привремено да го забрза метаболизмот и да помага во согорување на калориите, што придонесува за подобра контрола на телесната тежина – фактор поврзан со долговечноста.
Поддршка на менталната будност
Една шолја кафе често помага при концентрација и фокус, а редовната, но умерена консумација, се поврзува со помал ризик од невродегенеративни болести како Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест.
Додатоци кои можат да го подобрат кафето
by Nati
Цимет
Циметот помага при регулирање на шеќерот во крвта и додава природно благ, ароматичен вкус.
Какао или темно чоколадо
Неколку парчиња темно чоколадо (без шеќер) или малку какао во прав богат со флавоноиди можат да дадат одличен вкус и антиоксидантен поттик.
Куркума
Куркумата е силен анти-воспалителен зачин. Можеби ќе звучи необично, но може да додаде уникатна арома и уште повеќе здравствени бенефиции.
Зошто е важно кафето да биде „чисто“?
Главната предност на кафето доаѓа токму од антиоксидансите и кофеинот во совршена доза. Кога кафето е „натопено“ со шеќери, вештачки сирупи и заситени масти, неговата позитивна улога се повлекува на втор план, а штетните компоненти преовладуваат. Така, иако технички пиете „кафе“, вие всушност консумирате „слатка калорична бомба“ која на долг рок може да го зголеми ризикот од дијабетес и срцеви заболувања.
Кафето може да биде вистински сојузник за долговечноста и целокупното здравје само доколку е приготвено на начин кој го задржува профитот од антиоксиданси и не е преоптоварено со шеќери и вештачки додатоци. Уживајте во чисто кафе, додајте малку природни зачини за арома и внимавајте на умереноста – ова е вистинскиот рецепт за да ги искористите сите бенефиции и да продолжите да уживате во вашиот омилен напиток без грижа на совест.