Ја снемува водата, се грижи ли некој за езерата?

Алармантна е состојбата со езерата во Македонија. Водата од ден на ден се повеќе ја снемува, тоа може да се види и со голо око, властите не превземаат ништо, а лошото управување и менаџирање со езерата е очигледно.

На почетокот од месец септември водостојот на Преспанското езеро беше намaлен за еден сантиметар, за два сантиметри беше намален водостојот на Дојранското езеро и за два сантиметра беше намален водостојот на Охридското Езеро.

Од податоците од надлежните институции се гледа дека намалувањето на нивото на водата на езерото се движи постепено и континуирано, Критично е Преспанското езеро каде од 2016 година кога водостојот бил намален за 110 сантиметри, тој тренд продолжил и во 2017 година, додека во август 2018 година висината на водата била намалена за 166 сантиметри, за денес нивото на водата во Преспанско езеро да е намалена за околу 313 сантиметри од нивото на водостојот во 2016 година.

Во државава се случува енормен, драстичен пад на водостојот па ни се заканува суша.

ВКЛУЧЕН АЛАРМ

Предупредувања имаше и од страна на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ, која тогаш даде податоци за загрижувачкото намалување на водостојот на акумулациите во Македонија. Во март месец годинава Тиквешко езеро беше намалено за 70%, езерото Калиманци беше намалено за 75%, езерото Турија беше намалено за 65% и Стрежевско езеро беше намалено за 72,5%.

Дебарското, Мавровското езеро и Козјак се сведени најниското можно ниво до сега, риболовните друштва тврдат дека количеството на риба, односно рибниот фонд е намален за повеќе од 90% , нема веќе ни риби по езерата.

Дека ситуацијата е алармантна може да види ако се спореди водостојот на овие езера низ последниве неколку месеци од состојбата пред неколку години.

И по шест месеци од објавување на овие податоци, од надлежните институции се уште нема точни податоци за колку е намален водостојот од вештачките акумулации.

Преспанско езеро изгуби вода во количина колку две Дојрански езера, од страна на Албанија веќе се подготвува студија за тоа што се слулува со Преспанското езеро, а од друга страна тажни фотографии прикажуваа ова лето граѓаните во посета на ова езеро кое е пред исчезување, надлежните сеуште без план за реагирање.

ОХРИДСКА КАТАСТРОФА?

Сега и Охридското езеро е повлечено за скоро 6 метри за еден месец. Надлежните за ова велат дека езерото природно осцилирало во текот на годината, но граѓаните кои живеат во Охрид и околината велат дека ваква природна катастрофа на повлекување на водата до сега не се случија, па реагираат на социјалните мрежи секојдневно прикажувајќи фотографии за намалувањето на водата.

Не е само недостатокот од врнежи како што пробуваат да се оправдаат надлежните органи, се повеќе личи дека лошото менаџирање и неконтролираното испуштање на водата без стратегија на сметка на животната средина, што за произведување на струја, што без план, се клучни фактори за уништувањето на езерата. Сега на работ на егзистенција се флората и фауната во езерата и покрај езерата, природата е во шок, затоа што без вода во езерата и намален водостој Македонија ќе се претвори во пустина.