Иванов: Нема да поддржам и потпишам ваков штетен текст на договор

Мојот став е конечен, нема да поддржам и потпишам ваков штетен текст на договор, изјави на прес-конференција македонскиот претседател Ѓорге Иванов.

Тој истакна дека денеска за прв пат имал увид во договорот со кој, како што рече, прекршени се позициите кои досега беа изградени.

„На средбата со Заев и Димитров им кажав дека ова е нивен личен договор, нивна одлука и одговорност. Договорот е недостоинствен и неприфатлив, а со него се кршат уставот и законите“, рече Иванов.

Претседателот додаде дека со договорот не се предвидува само промена на името, туку и промена на преамбулите, меѓу кои и бришење на членот од уставот за македонското малцинство.

„Договорот нема правна сигурност и гаранции за македонската страна. Грција успеа да ги исполни нејзините барања. Тоа што го направи со Македонците во Грција, преку договорот настојува да го направи и со Македонците во Македонија“, заклучи Иванов.

new nike air max 2019