Иселениците бараат да се отвори министерство за дијаспора, за да можат да инвестираат во земјава

Македонија е типичнo иселеничка земја. Од крајот на 19 па се до ден денешен не запира иселеништвото.

Според проценките 15 Македонии се надвор или  некаде околу 30 милиони македонци иселеници. Најголема бројка има во прекуокеанските земји но ги има и во Европа.

Според истражувањата најголемиот процент заминуваат од економски причини.

Иселениците не вложуваат многу во отварање на бизниси тие сметаат дека во Македонија нема бизнис клима, за да се развива економијата потребно е отварање на министерство за дијаспора.

Македонија има потреба од министерство за дијаспора за да може да се развива во однос на инвестиции ,култура и поврзување помеѓу народите.

cheap nike air max 90