Еве што ви е потребно за да ја подготвите хималајската пита со капини.
Состојки:
Четири шолји капини
¾ шолји мед
Лажица лимонов сок
Три лажици скроб од тапиока
Два лажици путер плус 115 гр. путер
Лажичка сол
Осум-десет лажици студена вода
Начин на подготовка:
Направите тесто така што ќе изматите 115 гр. путер, 2 ¼ шолја брашно и лажица сол. Во смесата додајте вода, по една лажица, па после секое додавање матете- додајте додека тестото да се собере на едно место. Потоа, поделете го на половина, развлечете го во круг и оставете го половина час во фрижидер.
Загрејте ја рерната на 190 степени, а капините измијте ги и исцедете ги.
Во поголем сад промешајте капини, мед, лимон, скроб од тапиока, а може да додадете и шеќер во прав. Оставете ја смесата да отстои околу 15 минути, за да се соединат вкусовите.
Обложете го тавчето со хартија за печење и на него ставете една половина од тестото.
Одозгора ставете ја смесата од мед и капини, а потоа намачкајте ги краевите со лажица путер, ставете преку другата половина и спојте ги краевите.
По желба, тестото намачкајте го со млеко и наросете шеќер. Печете околу 40-45 минути.