Градоначалникот на Струга и уште три лица ќе одговараат за фалсификат документи

Основното јавно обвинителство Струга поднесе два обвинителни предлога за кривични дела несовесно работење во службата од 353-в и продолжено кривично дело фалсификување исправа според член 378 од Кривичниот законик, а поврзани со работата на училишта на територијата на општина Струга.

Во првиот предмет обвинети се четири лица. Првообвинетата – наставник по француски јазик во основното училиште во Велешта – употребила три лажни јавни исправи како вистинити, кои ги искористила за полагање стручен испит во Државниот испитен центар. Другите тројца – градоначалникот на општина Струга, директорот и помошник-директорот на училиштето – ги прифатиле фалсификуваните документи во постапката за полагање стручен испит, вработување како наставник, но и за назначување на првоосомничената за в.д. директор на училиштето во периодот од 19.4.2022 до 6.9.2023 година.

Во вториот предмет обвинет е градоначалникот на општина Струга за кривично дело несовесно работење во службата од 353-в бидејќи донел решение со кое за в.д директор на основното училиште во селото Подгорци именувал лице што не ги исполнувало условите, односно немало работно искуство од најмалку пет години во воспитно-образовна работа, како што е предвидено во Законот за основното образование. Иако не ги исполнувало условите, лицето ја извршувало директорската функција во периодот од 11.11.2022 до 25.4.2023 година.