Град Скопје ќе го направи Водно туристичко-рекреативен центар

Град Скопје планира да го направи Водно туристичко-рекреативен центар, а посебен акцент ќе биде ставен на велосипедизмот. За таа цел, во Програмата за општа туристичка пропаганда и за подобрување на условите за престој на туристите во град Скопје за 2019 година, се предвидени 1.200.000 денари или 20.000 евра за изработка на Студија за туристичко-рекреативен центар Водно.

– Идејата е да се изврши комплетно скенирање на планината и можностите што ги нуди за рекреација на скопјани, како и привлекување на туристи од земјата и странство. Целта на оваа студија е да се добие проект за комплетен рекреативен центар со обележани патеки за пешачење, планинарење, планински велосипедизам, екстремен велозипедизам, итн. – се наведува во Програмата.

Скопјани велат дека можностите што ги нуди планината се големи, меѓутоа недоволно експлоатирани досега. Ги поздравуваат напорите на градските власти конечно Водно со своите природни убавини да се направи рекреативен центар кој ќе ги обедини не само луѓето кои рекреативно ја искачуваат планината, туку ќе им овозможи на љубителите во велосипедизмот да можат да тренираат на обележани велопатеки.

nike air max 1 sale