Годишно 3.000 Македонци умираат од аерозагадувањето

Светската здравствена организација во последниот извештај прикажа дека не се 1350 луѓе директни жртви на загадувањето во Македонија, туку, бројката е повеќе од двојно поголема, односно околу 3000.

Екологистите предупредуваат дека несериозно се пристапува кон решавање на проблемот.

Реакцијата произлегува од алармантните отровни честички измерени од функционалните мерни станици на неколку локации во Скопје, иако зимата е уште далеку. Дотолку повеќе што 160 000 евра државни пари наместо за еколошки проекти беа пренаменети за референдум.